16
do, juli

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513Sint Nicolaasga Cultuur/muziek – Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Matthäus Passion begin april 2020 opgevoerd in de prachtige Sint Nicolaaskerk in Sint Nyk.

Nergens ter wereld wordt de Matthäus Passion zo vaak opgevoerd als in Nederland en nog nooit eerder werd de wereldberoemde Matthäus Passion, een drie uur durend muziekstuk van componist Johan Sebastiaan Bach, opgevoerd in St. Nicolaasga; een primeur dus voor het  dorp. De organisatie is in handen van de Stichting Passie voor de Kunst, die het aan niets is gelegen om dit fraaie oratorium optimale aandacht te geven en van geweldige musici te voorzien.

Zo zal het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dat uit ca 30 professionele toonkunstenaars bestaat, het Noord- Nederlands Kamerkoor, bestaande uit 27 amateurzangers uit de provincie Fryslân, begeleiden.  Verder completeren maar liefst 6 professionele solisten het oratorium van componist Johan Sebastiaan Bach.
Eveneens voor dit evenement worden scholieren uit het basis en voortgezet onderwijs van de gemeente De Fryske Marren door muziekdocenten van muziekschool It Toanhûs klaargestoomd voor ongetwijfeld een prachtige performance begin april 2020. Het optreden staat onder leiding van dirigent Jan Vermaning die onder de indruk is van de betoverende en romantische sfeer en de geweldige akoestiek in de Sint Nicolaaskerk waardoor het zo bekende muziekstuk over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus, ongetwijfeld bijzonder goed tot haar recht komt.  

Vermaning maakt een eigen versie van het muziekstuk en verruilt het groteske van Bach voor het wat meer intiemere. ,,Het verhaal zelf is immers dramatisch genoeg”, aldus Vermaning. “Ik wil het daarom kleiner houden. Het is soms een soort opera waarvan de partuur compositorisch perfect in elkaar zit en waarbij alles klopt”, vervolgt hij.

Informatie
De organisatie is in handen van Stichting Passie voor de Kunst die speciaal voor dit concert een subsidie van € 3000 heeft ontvangen van de Stichting Westermeer.
Participanten zijn onder andere de Heilige Christoffelparochie, It Toanhûs (Centrum voor de kunsten), het  Prins Claus Conservatorium uit Groningen en de basisscholen/voortgezet onderwijs De Fryske Marren.

Locatie
RK Kerk (Sint Nicolaasga), Kerkstraat 12, 8521 JZ Sint Nicolaasga
Aanvang: 19.15 uur.
Voor publiek is de kerk reeds geopend om 18.30 uur.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.