10
vr, apr

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Eerste museale presentative in Nederland
Museum Belvédère21 december 2019 t/m 5 april 2020

0513 Oranjewoud Kunst/Cultuur - Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie(1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Zijn speelse en soms absurde werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten. De ruim opgezette expositie Manger avec les yeux (‘met de ogen eten’) in Museum Belvédère, is de eerste museale presentatie van de kunstenaar in Nederland en omvat meer dan honderd werken. De meeste stukken werden gemaakt als illustraties voor (kinder)boeken en tijdschriften, maar ook zijn vrije werk is ruim vertegenwoordigd.

De opening van Martin Jarrie – Manger avec les yeuxvindt plaats op vrijdag 20 december om 17.00 uur door Joost Swarte, de bekende illustrator, ontwerper en architect. Hij is een bewonderaar van het werk van Jarrie. Beide kunstenaars illustreren voor het gezaghebbende internationale tijdschrift The New Yorker.


Wie is Martin Jarrie

Jarrie (1953) groeide op in de landelijke streken van de Vendée op een kleine boerenhoeve. Die omgeving van zijn kinderjaren vormt tot op de dag van vandaag de inspiratiebron voor zijn werk. Sinds 1981 woont hijin Parijs. Zijn atelier is gevestigd op de twaalfde verdieping van de Rue de l’Amiral Roussin, niet ver van de Eiffeltoren. Hij werkt er uiterst gedisciplineerd en op vaste uren aan zijn schilderijen en illustraties. De beelden uit zijn jeugd en het leven van alledag, komen iedere keer opnieuw aan de orde in zijn brede, gevarieerde oeuvre. Door zijn emotionele band met de natuur en het plattelandsleven, sluiten zijn schilderijen aan bij de belangstellingssferen van Museum Belvédère.

Het werk van Jarrie omvat niet alleen illustraties voor gerenommeerde kranten en tijdschriften, maar bestaat ook uit tekeningen voor jeugdboeken en uitgaven voor volwassenen. Hij exposeert met grote regelmaat in Frankrijk en daarbuiten. De kunstenaar componeert zijn beeldverhalen doorgaans aan de hand van uiteenlopende motieven, die zich manifesteren als symbolen. Ze hebben allen hun specifieke, verwijzende betekenis, maar tezamen roepen ze toch vooral een sentiment op, een verlangen naar schoonheid en een diep menselijk gevoel voor alles wat van waarde is.

Het werk van Jarrie verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip tot illustratie, tot een geheel eigen idioom. In zijn beeldtaal neigt hij soms naar de helderheid van pictogrammen, dan weer naar de realistische verbeelding. Daarbij legt hij in alle gevallen een bijzondere aandacht aan de dag voor kleur en compositie. Deze kwaliteiten en de vele verholen verwijzingen naar persoonlijke herinneringen en  universele waarden tillen zijn werk ver uit boven het louter illustratieve.

In 2012 werd voor het eerst een overzichtstentoonstelling van Jarrie’s werk georganiseerd in het Museu da Eletricidade te Lissabon. Zeven jaar na die grote expositie, geeft de tentoonstelling in Museum Belvédère inzicht in de vervolgstappen. Uiteraard geeft Manger avec les yeuxeveneens een tussenbalans, wordt getoond hoe het allemaal begon, hoe zijn werk zich door de jaren heen ontwikkelde en maakt het vooral nieuwsgierig naar wat nog komen gaat.

Jarriemaakte onder zijn eigen naam Jean-Pierre Moreau vooral hyperrealistische illustraties. Later kwam hij tot een meer schilderachtige stijl en vormde zijn jeugd op een boerderij een belangrijke inspiratiebron. Ook de natuur en het leven van alledag zijn veel voorkomende onderwerpen in zijn gevarieerde oeuvre. Jarrie illustreert in Franse bladen (Le Monde, L’Observateuren La Vie) en sinds 1996 ook in Amerikaanse tijdschriften als de New Yorkeren de New York Times Book Review. Zijn tentoonstelling in Museum Belvédère omvat een overzicht vanaf de jaren negentig. Het is voor het eerst dat zijn werk in Nederland museaal getoond wordt.  Zie verder www.martinjarrie.com


Met dank aan

De tentoonstelling en het boek zijn samengesteld door gastcurator Hans Boer. Het geheel werd mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Fryslân, de Gemeente Heerenveen en de Julia Jan Woutersstichting. Met dank aan Galerie Adoráble ART+DESIGN te Den Haag, Villa Augustus te Dordrecht, de Franse deelgemeente Saint Gratien en vele particuliere bruikleengevers.


Informatie over gastcurator Hans Boer
Hans Boer(1947) woont en werkt in Groningen. Hij volgde de opleiding voor tekenleraar in Amsterdam en bezocht aansluitend de Rijksacademie in Amsterdam en Academie Minerva in Groningen. Van 1987 tot 2003 was hij tentoonstellingscoördinator bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Boer exposeert in binnen- en buitenland. Zijn werk is vertegenwoordigd in particuliere en publieke collecties. Voor Museum Belvédère deed hij onderzoek naar particuliere verzamelaars met Noord-Nederlandse eigentijdse kunst. Het boek Conservatoren buiten dienstverscheen in 2010 bij een gelijknamige tentoonstelling in het museum. Zie verder www.hansboer.nl


Meer informatie
Locatie:Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Oranjewoud
Data: 21 december 2019 t/m 5 april 2020
Voor verdere informatie, raadpleeg https://www.museumbelvedere.nl/

Informatie over het boek:

 

 

 

 

Martin Jarrie – Manger avec les yeux

 

tekst: Hans Boer
taal:Nederlands

uitgever:Museum Belvédère

vormgeving:Gert Jan Slagter


genaaid gebonden in hardcover
64 pagina’s binnenwerk, 40 afbeeldingen
geheel full colour, formaat 20 x 25 cm

ISBN: 978 90 5615 621 3
verkoopprijs:€ 19,95

 

 

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.