25
wo, nov

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De collectie van Hans en Cora de Vries

0513 Oranjewoud Kunst & Cultuur - Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties en contrasten.

De tentoonstelling Relaties & Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vriesis een vervolg op de tentoonstelling Collection d’art – een galerie, die in 2015 te zien was in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. Schonk de laatste vooral aandacht aan het galeriebeleid, de expositie in Museum Belvédère concentreert zich volledig op de privéverzameling. Daarin tekenen zich de visie en voorkeuren van Hans en Cora de Vries misschien nog wel scherper af. In het boek dat bij de tentoonstelling verschijnt, probeert kunsthistoricus en publicist Huub Mous deze te duiden en in de context te plaatsen van een voor de kunsten enerverend tijdsgewricht.

De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. In de presentatie van kunstwerken zocht het echtpaar steeds weer naar synergie. In de expositie zijn werken te zien van Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde en vele anderen.

Data:7 maart t/m 14 juni 2020
Locatie:Belvédère, Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen-Oranjewoud

Met dank aan
De tentoonstelling Relaties en Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries en de bijbehorende catalogus werden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen.

Informatie over het boek


Relaties & Contrasten
de van Hans en Cora de Vries

tekst:Huub Mous
taal:
Nederlands

uitgever:Museum Belvédère

vormgeving:Gert Jan Slagter

genaaid en gebonden in hardcover
168 pagina’s, geheel full colour
ruim 100 afbeeldingen van kunstwerken
formaat 24 x 29 cm

ISBN: 
978 90 5615 626 8
verkoopprijs: 
€ 25,-

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.