20
zo, sept

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 Heerenveen/St. Nicolaasga Kunst & Cultuur - Deze week, maandag 20 t/m zondag 26 april, is het de Nationale Museumweek, die geheel in teken staat van vijfenzeventig jaar bevrijding. Om dat te vieren komt Museum Belvédère met een speciale actie rond een recent verschenen uitgave.  

In de publicatie De Familie Elion - een geschiedenis van verdwenen levens staan zowel een schilderij als een aangrijpende familiegeschiedenis centraal. De kunstenaar Frank Lisser schilderde op verzoek van zijn moeder een monumentaal herinneringsbeeld aan haar vader, ooms en tantes. Een oude, kleine zwart-witfoto diende daarbij als voorbeeld.

Het was het enige document waarop de Joodse familie Elion gezamenlijk te zien was. Lisser wist weinig van zijn poserende familieleden. Het lange werken aan het groepsportret bracht hem niet alleen dichter bij de afzonderlijke personen en hun geschiedenissen, maar ook bij het levensverhaal van zijn moeder. Van de veertien familieleden op het schilderij waren er vier voor de Tweede Wereldoorlog overleden, werden er zeven in de concentratiekampen vermoord en zouden er uiteindelijk drie de oorlog overleven: Lissers grootvader Cobus, diens oudste broer David en zijn kleine neef Ko. Tezamen met het schilderij, schetsen de opgetekende verhalen en opgenomen documenten de levens van herkenbare mensen en verdwenen levens.

‘De familie Elion – een geschiedenis van verdwenen levens’ verscheen bij de tentoonstelling ‘Contre l’Oubli – tegen het vergeten’ in Museum Belvédère, ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding. Teksten door onder meer Truus Wertheim-Cahen en Frank Lisser.
Uitvoering: brochure
Aantal pagina's: 64
Druk: full-colour
Formaat: 225 x 227 mm
Vormgeving: Gert Jan Slagter
Actie: wie tijdens de Nationale Museumweek (20 t/m 26 april 2020) De Familie Elion bestelt, krijgt er gratis een ansichtkaart bij van het schilderij van Frank Lisser!

Wilt u meer informatie, raadpleeg dan https://www.museumbelvedere.nl/contre-loubli/

Jos de Jong

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.