19
za, sept

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513Sint Nicolaasga Cultuur/muziek – Voor het eerst in de geschiedenis wordt de Matthäus Passion begin april 2020 opgevoerd in de prachtige Sint Nicolaaskerk in Sint Nyk.

Nergens ter wereld wordt de Matthäus Passion zo vaak opgevoerd als in Nederland en nog nooit eerder werd de wereldberoemde Matthäus Passion, een drie uur durend muziekstuk van componist Johan Sebastiaan Bach, opgevoerd in St. Nicolaasga; een primeur dus voor het  dorp. De organisatie is in handen van de Stichting Passie voor de Kunst, die het aan niets is gelegen om dit fraaie oratorium optimale aandacht te geven en van geweldige musici te voorzien.

Zo zal het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dat uit ca 30 professionele toonkunstenaars bestaat, het Noord- Nederlands Kamerkoor, bestaande uit 27 amateurzangers uit de provincie Fryslân, begeleiden.  Verder completeren maar liefst 6 professionele solisten het oratorium van componist Johan Sebastiaan Bach.
Eveneens voor dit evenement worden scholieren uit het basis en voortgezet onderwijs van de gemeente De Fryske Marren door muziekdocenten van muziekschool It Toanhûs klaargestoomd voor ongetwijfeld een prachtige performance begin april 2020. Het optreden staat onder leiding van dirigent Jan Vermaning die onder de indruk is van de betoverende en romantische sfeer en de geweldige akoestiek in de Sint Nicolaaskerk waardoor het zo bekende muziekstuk over het lijdens- en sterfverhaal van Jezus, ongetwijfeld bijzonder goed tot haar recht komt.  

Vermaning maakt een eigen versie van het muziekstuk en verruilt het groteske van Bach voor het wat meer intiemere. ,,Het verhaal zelf is immers dramatisch genoeg”, aldus Vermaning. “Ik wil het daarom kleiner houden. Het is soms een soort opera waarvan de partuur compositorisch perfect in elkaar zit en waarbij alles klopt”, vervolgt hij.

Informatie
De organisatie is in handen van Stichting Passie voor de Kunst die speciaal voor dit concert een subsidie van € 3000 heeft ontvangen van de Stichting Westermeer.
Participanten zijn onder andere de Heilige Christoffelparochie, It Toanhûs (Centrum voor de kunsten), het  Prins Claus Conservatorium uit Groningen en de basisscholen/voortgezet onderwijs De Fryske Marren.

Locatie
RK Kerk (Sint Nicolaasga), Kerkstraat 12, 8521 JZ Sint Nicolaasga
Aanvang: 19.15 uur.
Voor publiek is de kerk reeds geopend om 18.30 uur.

Maandag 14 september 20200513 Heerenveen Kunst & Cultuur - U bent van Museum Belvédère gewend om per bus naar andere musea te reizen. Gezien de huidige omstandigheden hebben we onze werkwijze omgedraaid, oftewel, het museum nodigt eenieder uit om een kunstreis in eigen huis bij te wonen.

Lees meer: Kunstreis in eigen huis!

0513 Heerenveen Kunst & Cultuur - Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020, ‘Generation Z’ vindt op diverse data plaats in Heerenveen en Groningen.

Lees meer: Educatieprogramma Noorderlicht

0513 Heerenveen Kunst & Cultuur - Op donderdag 3 september verwelkomt de SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), auteur Pauline Broekema in Museum Belvédère. 

Lees meer: Museum Belvédère presenteert SLAH

0513 Heerenveen Sport - Corona maatregelen rondom sport vanaf 29 april:

Lees meer: Jeugd weer aan het sporten

0513 Joure Evenement/hobby - Fryslân fan Boppen, een initiatief van  de Friese burgemeesters, vliegt de komende dagen met dronesroutes door de provincie.

Lees meer: Jousters zitten klaar voor Fryslân fan Boppen

0513 Heerenveen Gezondheid - Vanaf april* start het Odensehuis in Heerenveen, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. Ook familie en vrienden zijn van harte welkom. De gemeente verstrekt een eenmalig subsidiebedrag van € 25.000,- voor een pilot.

Lees meer: Het Odensehuis in Heerenveen

0513 Weststellingwerf Maatschappij/Politiek - Het college van de Friese gemeente Weststellingwerf besloot om tijdens hun jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie nu eens géén champagne te schenken. Ook doen zij de borrel in de ban na afloop van vergaderingen. Het college en allen die bij de diverse vergaderingen zijn betrokken, maken hiermee een duidelijk punt en geven hiermee ook een goed voorbeeld.

Lees meer: Een maand lang geen alcohol binnen de gemeentemuren

0513 Educatie/maatschappij - De bibliotheek Joure houdt op donderdag 17 oktober vanaf 19.30 uur een informatieavond over CoderDojo, waar kinderen maandelijks gratis aan kunnen meedoen. De aanvang is 19.30 uur.
Bij CoderDojo leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games maken en meer. De CoderDojo’s worden gehouden door vrijwilligers.

Lees meer: Bibliotheek Joure houdt informatieavond over CoderDojo voor kinderen

0513 Heerenveen Maatschappij -  Inwoners met een goed initiatief om de leefbaarheid in hun wijk, dorp of stad te verbeteren, kunnen vanaf 23 april weer subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns.
De aanvraagperiode sluit op 17 mei (17.00 uur). Met deze subsidieregeling helpt de provincie Fryslân initiatieven uit de mienskip uit te voeren.

Lees meer: Idee?

0513 Heerenveen Economie - KPN NetwerkNL is vorige week in Heerenveen gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. Wethouder Hans Broekhuizen en Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noordoost van KPN, gaven gezamenlijk het officiële startsein door zelf de eerste meters te graven in Skoatterwâld.

Lees meer: Glasvezel in Heerenveen

0513Duurzaamheid/maatschappij – De tijd van veel afgevallen bladeren komt er weer aan. De gemeente doet er alles aan om de bladeren van bomen die in de gemeente zijn geplaatst op te ruimen, maar vraagt hiervoor ook de medewerking van de bewoners. Op verschillende plaatsen in De Fryske Marren worden daarom bladkorven geplaatst waarin bewoners afgevallen bladeren die in privétuinen terechtkomen, in kunne  afvoeren.

Lees meer: De Fryske Marren plaatst ruim 100 bladkorven

0513Lemmer/Heerenveen – Duurzaamheid/Maatschappij - Op zaterdag 12 oktober a.s. organiseren de Friese Federatie Milieu (FMF) samen met Wetterskip Fryslân met de gemeenten Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen (Zwaagwesteinde), Heerenveen, Drachten en Lemmer  de grote schoonmaakactie ‘Skjin Wetter’ in en rond het water van deze  zeven Friese plaatsen. Ruim vierhonderd duikers, zeeverkenners, kanoërs, suppers, hengelsporters en andere anonieme vrijwilligers ruimen komende zaterdag zwerfafval op. Het doel van de actie is logisch: bewustmaking van afval in het oppervlaktewater.

Lees meer: Actie Skjin Wetter, opruimen Fries zwerfafval
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.