19
za, sept

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513Lemmer/Heerenveen – Duurzaamheid/Maatschappij - Op zaterdag 12 oktober a.s. organiseren de Friese Federatie Milieu (FMF) samen met Wetterskip Fryslân met de gemeenten Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen (Zwaagwesteinde), Heerenveen, Drachten en Lemmer  de grote schoonmaakactie ‘Skjin Wetter’ in en rond het water van deze  zeven Friese plaatsen. Ruim vierhonderd duikers, zeeverkenners, kanoërs, suppers, hengelsporters en andere anonieme vrijwilligers ruimen komende zaterdag zwerfafval op. Het doel van de actie is logisch: bewustmaking van afval in het oppervlaktewater.

Wist u dat er jaarlijks miljoenen tonnen aan plastic afval in zee belanden?
‘Daar gaan we eens iets structureels aan doen’, bedachten de zeven Friese gemeenten en staken de koppen bij elkaar om zoveel mogelijk mensen bijeen te krijgen voor het verzamelen van afval, een werelds probleem dat alleen maar grootser wordt. Dat moet eindelijk eens afgelopen zijn; mensen moeten er zich van bewust worden dat het zo maar even dumpen van afval desastreuze gevolgen heeft voor de natuur waar we allen van afhankelijk zijn.

Afval en inferieure voedselketen
Afval ontstaat deels omdat men op straat maar van alles weggooit. Die rotzooi waait in grachten, sloten, kanalen etc., kan in zee belanden en draagt bij aan het grote wereldse probleem ‘plastic soep’. Het vrijwel onverteerbare plastic valt in kleine microplastics uiteen, komt in zeedieren terecht die ziek worden en sterven terwijl grote delen plastic uiteindelijk worden opgenomen in de wereldwijde voedselketen.
Dat is natuurlijk allemaal te grijs voor woorden. Daar moet met spoed iets aan gedaan worden. Om deze rotzooi een halt toe te roepen benaderden deze zeven Friese gemeenten allerlei instanties om deel te nemen aan de ‘zwerfafvalopruimactie’ die daar maar al te graag aan meedoen. Op dit moment verwacht men zo’n 400 deelnemers, maar iedereen die zich nog niet heeft aangemeld is natuurlijk van harte welkom. ‘Wèg met die bende!’

Gebruik je verstand
Gooi “dus geen troep in het water, gooi die blikjes nu eindelijk eens niet op straat maar neem ze mee naar huis. Gebruik je verstand en gooi geen doekjes, luiers, tampons, frituurvet en meer van dat soort ellende in het toilet. Schoon water is een verantwoordelijkheid van iedereen.

Prijsvraag
Tijdens Skjin Wetter wordt al het opgeviste afval gewogen. Alle inwoners van Fryslân kunnen na afloop raden hoeveel troep er komende zaterdag is ingezameld. Om 15.15 uur wordt bekend gemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar in Heerenveen en in de zes andere locaties, is opgevist.

Informatie
Wilt u meer weten? Raadpleeg dan www.samenfryslanschoon.frl

Maandag 14 september 20200513 Heerenveen Kunst & Cultuur - U bent van Museum Belvédère gewend om per bus naar andere musea te reizen. Gezien de huidige omstandigheden hebben we onze werkwijze omgedraaid, oftewel, het museum nodigt eenieder uit om een kunstreis in eigen huis bij te wonen.

Lees meer: Kunstreis in eigen huis!

0513 Heerenveen Kunst & Cultuur - Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020, ‘Generation Z’ vindt op diverse data plaats in Heerenveen en Groningen.

Lees meer: Educatieprogramma Noorderlicht

0513 Heerenveen Kunst & Cultuur - Op donderdag 3 september verwelkomt de SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), auteur Pauline Broekema in Museum Belvédère. 

Lees meer: Museum Belvédère presenteert SLAH

0513 Heerenveen Sport - Corona maatregelen rondom sport vanaf 29 april:

Lees meer: Jeugd weer aan het sporten

0513 Joure Evenement/hobby - Fryslân fan Boppen, een initiatief van  de Friese burgemeesters, vliegt de komende dagen met dronesroutes door de provincie.

Lees meer: Jousters zitten klaar voor Fryslân fan Boppen

0513 Heerenveen Gezondheid - Vanaf april* start het Odensehuis in Heerenveen, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. Ook familie en vrienden zijn van harte welkom. De gemeente verstrekt een eenmalig subsidiebedrag van € 25.000,- voor een pilot.

Lees meer: Het Odensehuis in Heerenveen

0513 Weststellingwerf Maatschappij/Politiek - Het college van de Friese gemeente Weststellingwerf besloot om tijdens hun jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie nu eens géén champagne te schenken. Ook doen zij de borrel in de ban na afloop van vergaderingen. Het college en allen die bij de diverse vergaderingen zijn betrokken, maken hiermee een duidelijk punt en geven hiermee ook een goed voorbeeld.

Lees meer: Een maand lang geen alcohol binnen de gemeentemuren

0513 Educatie/maatschappij - De bibliotheek Joure houdt op donderdag 17 oktober vanaf 19.30 uur een informatieavond over CoderDojo, waar kinderen maandelijks gratis aan kunnen meedoen. De aanvang is 19.30 uur.
Bij CoderDojo leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games maken en meer. De CoderDojo’s worden gehouden door vrijwilligers.

Lees meer: Bibliotheek Joure houdt informatieavond over CoderDojo voor kinderen

0513 Heerenveen Maatschappij -  Inwoners met een goed initiatief om de leefbaarheid in hun wijk, dorp of stad te verbeteren, kunnen vanaf 23 april weer subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns.
De aanvraagperiode sluit op 17 mei (17.00 uur). Met deze subsidieregeling helpt de provincie Fryslân initiatieven uit de mienskip uit te voeren.

Lees meer: Idee?

0513 Heerenveen Economie - KPN NetwerkNL is vorige week in Heerenveen gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. Wethouder Hans Broekhuizen en Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noordoost van KPN, gaven gezamenlijk het officiële startsein door zelf de eerste meters te graven in Skoatterwâld.

Lees meer: Glasvezel in Heerenveen

0513Duurzaamheid/maatschappij – De tijd van veel afgevallen bladeren komt er weer aan. De gemeente doet er alles aan om de bladeren van bomen die in de gemeente zijn geplaatst op te ruimen, maar vraagt hiervoor ook de medewerking van de bewoners. Op verschillende plaatsen in De Fryske Marren worden daarom bladkorven geplaatst waarin bewoners afgevallen bladeren die in privétuinen terechtkomen, in kunne  afvoeren.

Lees meer: De Fryske Marren plaatst ruim 100 bladkorven

0513Lemmer/Heerenveen – Duurzaamheid/Maatschappij - Op zaterdag 12 oktober a.s. organiseren de Friese Federatie Milieu (FMF) samen met Wetterskip Fryslân met de gemeenten Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen (Zwaagwesteinde), Heerenveen, Drachten en Lemmer  de grote schoonmaakactie ‘Skjin Wetter’ in en rond het water van deze  zeven Friese plaatsen. Ruim vierhonderd duikers, zeeverkenners, kanoërs, suppers, hengelsporters en andere anonieme vrijwilligers ruimen komende zaterdag zwerfafval op. Het doel van de actie is logisch: bewustmaking van afval in het oppervlaktewater.

Lees meer: Actie Skjin Wetter, opruimen Fries zwerfafval
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.