10
vr, apr

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 De Fryske Marren Politiek - CDA, VVD, PvdA en GroenLinks werken samen aan een nieuwe coalitie voor gemeente De Fryske Marren. Daarbij betrekken de fracties graag inwoners, ondernemers en organisaties, om te horen welke thema’s ze voor de komende jaren belangrijk vinden. Formateur Aucke van der Werff komt op 8, 9 en 10 april naar Balk, Lemmer en Joure om daar met u over te praten.

8, 9 en 10 april gesprekken met formateur

Wilt u de beoogde coalitie iets belangrijks meegeven? Geef u dan op voor deze gespreksmomenten met de heer Aucke van der Werff, die de formatie van de nieuwe coalitie leidt. Hij plant dan een moment met u waarop u persoonlijk met hem kunt spreken. Van der Werff komt maandagavond 8 april naar Joure, dinsdagavond 9 april naar Lemmer en woensdagavond 10 april naar Balk.

Opgave voor gesprek

Om iedereen voldoende tijd te geven, is het wel van belang dat u zich van tevoren opgeeft. Meldt u zich hier uiterlijk vrijdag 5 april voor aan via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met alvast het onderwerp waar u over wilt spreken en eventueel een voorkeursdatum. U hoort dan zo snel mogelijk wanneer u welkom bent.

Akkoord begin mei verwacht

CDA, VVD, PvdA en GroenLinks werken toe naar een gezamenlijk coalitieakkoord. In dit akkoord spreken de coalitiepartners af wat de richting is op de belangrijkste thema’s voor de komende jaren. De partijen koersen er op dat ze dit akkoord begin mei kunnen presenteren.

0513 Heerenveen-Oranjewoud Kunst/Cultuur - Het zijn hele bijzondere tijden momenteel. Het coronavirus legt Nederland voor een groot deel plat. Het is ook eigenlijk niet voor te stellen, maar ook museum Belvédère sluit haar deuren tot en met 6 april 2020 en volgt aldus de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging.

Lees meer: Museum Belvédère gesloten en dus… gefilmde impressies

De collectie van Hans en Cora de Vries

Lees meer: Relaties & Contrasten

0513 Gorredijk Kunst & Cultuur - Op 28 februari, de geboortedag van Jan Loman, houdt kunstkenner en auteur Gerhild van Rooij in Museum Opsterlân de lezing 'Jan Loman in Gorredijk'. 

Lees meer: Jan Loman in Museum Opsterlân

0513 Heerenveen Gezondheid - Vanaf april* start het Odensehuis in Heerenveen, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. Ook familie en vrienden zijn van harte welkom. De gemeente verstrekt een eenmalig subsidiebedrag van € 25.000,- voor een pilot.

Lees meer: Het Odensehuis in Heerenveen

0513 Opsterland Sport - Gemeente Opsterland is genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2019. Naast Opsterland in Friesland, zijn Raalte in Overijssel en Valkenburg aan de Geul in Limburg genomineerd. Tot 17 mei kan er worden gestemd via www.wandelgemeentevanhetjaar.nl.

Lees meer: Opsterland in de race voor Wandelgemeente van het jaar!

0513 Weststellingwerf Maatschappij/Politiek - Het college van de Friese gemeente Weststellingwerf besloot om tijdens hun jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie nu eens géén champagne te schenken. Ook doen zij de borrel in de ban na afloop van vergaderingen. Het college en allen die bij de diverse vergaderingen zijn betrokken, maken hiermee een duidelijk punt en geven hiermee ook een goed voorbeeld.

Lees meer: Een maand lang geen alcohol binnen de gemeentemuren

0513 Educatie/maatschappij - De bibliotheek Joure houdt op donderdag 17 oktober vanaf 19.30 uur een informatieavond over CoderDojo, waar kinderen maandelijks gratis aan kunnen meedoen. De aanvang is 19.30 uur.
Bij CoderDojo leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games maken en meer. De CoderDojo’s worden gehouden door vrijwilligers.

Lees meer: Bibliotheek Joure houdt informatieavond over CoderDojo voor kinderen

0513 Heerenveen Maatschappij -  Inwoners met een goed initiatief om de leefbaarheid in hun wijk, dorp of stad te verbeteren, kunnen vanaf 23 april weer subsidie aanvragen uit het Iepen Mienskipsfûns.
De aanvraagperiode sluit op 17 mei (17.00 uur). Met deze subsidieregeling helpt de provincie Fryslân initiatieven uit de mienskip uit te voeren.

Lees meer: Idee?

0513Duurzaamheid/maatschappij – De tijd van veel afgevallen bladeren komt er weer aan. De gemeente doet er alles aan om de bladeren van bomen die in de gemeente zijn geplaatst op te ruimen, maar vraagt hiervoor ook de medewerking van de bewoners. Op verschillende plaatsen in De Fryske Marren worden daarom bladkorven geplaatst waarin bewoners afgevallen bladeren die in privétuinen terechtkomen, in kunne  afvoeren.

Lees meer: De Fryske Marren plaatst ruim 100 bladkorven

0513Lemmer/Heerenveen – Duurzaamheid/Maatschappij - Op zaterdag 12 oktober a.s. organiseren de Friese Federatie Milieu (FMF) samen met Wetterskip Fryslân met de gemeenten Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen (Zwaagwesteinde), Heerenveen, Drachten en Lemmer  de grote schoonmaakactie ‘Skjin Wetter’ in en rond het water van deze  zeven Friese plaatsen. Ruim vierhonderd duikers, zeeverkenners, kanoërs, suppers, hengelsporters en andere anonieme vrijwilligers ruimen komende zaterdag zwerfafval op. Het doel van de actie is logisch: bewustmaking van afval in het oppervlaktewater.

Lees meer: Actie Skjin Wetter, opruimen Fries zwerfafval

0513 Heerenveen Duurzaamheid - In de toekomst moet iedereen in Nederland overstappen van fossiele brandstoffen (zoals olie, aardgas en steenkolen) naar duurzame energie (zoals zon, wind en aardwarmte). We noemen dit de energietransitie. De energietransitie heeft gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit.

Lees meer: Vragenlijst over energie
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.